Математика за пчелари

На пръв поглед, числата в развитието на пчелите изглеждат неважни и доста лесни. Нека направим кратко обобщение относно развитието на пчелите от яйце до зрял индивид и малко да поговорим как можем да използваме тези числа в своя полза.




Яйце       Запечатване     Излюпване

Майка      3½ дни      8 дни +/-1       16-ти ден +/-1   пронася    28-ми ден
Пчели      3½ дни      9 дни +/-1       20-ти ден +/-1   медосбор  42-ри ден
Търтеи     3½ дни     10 дни +/-1      24-ти ден +/-1   зрялост     38-ми ден

Ако намерите снесени яица и не намирате майката, преди колко дни е имало майка в семейството? Най-малко 3 дни и по всяка вероятност все още е там (въпреки че вие не я намирате).
Ако намерите само ларви и открито пило, но не намирате яйца, преди колко дни е имало майка? - 4 дни.
Слагате Ханеманова решетка между два корпуса - след четири дни намирате снесени яйца в единият корпус, а в другия не - къде е майката? В корпуса с яйца :-) това беше лесно.
Ако намерите запечатан маточник, след колко дни трябва да е излюпен - 9 дни, но по вероятно е да са 8.
Ако намерите запечатан маточник, след колко дни можете да очаквате яйца от тази майка? - 20 дни.
Губите или убивате майката по невнимание - след колко дни ще имате пронесла майка отново? - 24 дни, защото пчелите ще започнат от новоизлюпена личинка.
Ако пренесете личинки за производство на майки, след колко дни трябва да пренесете маточниците в оплодително семейство? След 10 дни (на ден 14).
Ако ограничите майката, за да получите млади личинки, след колко дни ще трябва да пренесете личинките? След 4 дни
Ако ограничите майката, за да получите млади личинки, след колко дни ще разполате с оплодена, пронесла майка? След 28 дни
Губите или убивате майка по невнимание и пчелите отглеждат нова майка - колко пило ще има в деня когато новата майка пронася? Няма да има никакво пило - майката ще пронесе след 24-25 дни - до тогава всичкото работническо (20 дни) и търтеево (24 дни) пило ще се излюпило.
Ако майката започне да снася днес - след колко дни тези пчели ще излетят на медосбор - 42 дни.
Ако семейството се рои днес - след колко дни новата майка ще започне да снася? Предполагаме, че това е бил първичният рой - той отлита със старата майка, когато първият от роевите маточници е запечатан. Това означава, че първата от новите майки ще се излюпи след 8 дни. Тази майка може да отлети с вторичен рой или пчелите ще и позволят да убие всички други майки. Предполагаме, че тя ще остане и пчелите ще и позволят да убие всички други майки - това означава, че младата майка ще пронесе след около две седмици - т.е. общо +/- 3 седмици. (две до четири седмици).
От тези лесни примери, виждате колко е лесно да разберете как са се развили нещата в пчелното семейство до момента и да предскажете какво ще се случи в близко бъдеще.

Понякога ще ви се наложи да предположите най-добрия и най-лошия вариант. Например имате отворен маточник с личинка в него на възраст четири до осем дни (от яйце). Запечатаният маточник е между 8 и 16 дни - макар че опитното око може да прецени по цвета дали клони повече към 8 (тъкмо запечатан, мек, бял восък) или повече към 16 (кафяв и доста изтънен в края, почти като тънка хартия). Мек, светъл маточник е между 8 и 12 дни. Тъмен и изтънен маточник е между 13 и 16 дни. Майката ще се излюпи на 16 ден (вероятно на 15 ден, ако температурите са високи). Нормално майката ще пронесе на 28 ден.

Майкъл Буш


Сподели в Google Plus

About KVK-BG

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар