Работата на пчелина по време на главната паша е най-напрегнатият момент през годината, когато ще се видят резултатите от едногодишния труд на пчеларя. От това дали е правилно определено времето за започването на главната паша и как е извършена цялостната подготовка за нейното използуване, зависи успехът на работата.
Добрата подготовка на пчелните семейства е много важна за получаването на добри резултати, но само тя не решава успеха в работата. Този успех зависи от района, в които се намира пчелинът, от количеството на цъфтящите медоносни растения и особено от правилното определяне на времето за настъпване на главната паша Това време
може да се определи, ако се познава добре районът, където се пчеларствува. и ако има фенологични наблюдения за няколко години наред. Освен това данните на контролния кошер също показват времето за настъпване на главната паша. След като се познава основната медоносна растителност за дадения район, необходимо е да се определи кога започват да цъфтят отделните медоносни растения. Ако има такива
наблюдения за няколко години, може приблизително да се определи времето за настъпване на главната паша и съобразно с това да се подготвят пчелните семейства От данните на контролния кошер се вижда кога започва да се увеличава масата му и кога това увеличаване достига своя максимум. Времето, когато увеличаването на масата на контролния кошер е най-голямо, съвпада с времето на пълния цъфтеж на основните медоносни растения. До този момент пчелните семейства трябва да са достигнали максимално развитие и да не се подготвят за роене.
Времето за настъпване на главната паша зависи от местността или района и от видовете медоносни растения. Изложението на местността и надморската височина влияят върху времето на започването на цъфтежа.
В практиката времето за слагане на магазините се определя по восъчните надграждания на питите в горната им част, т.е. по 'побеляването" на питите.
С появата на признаците за започването на пчелната паша трябва да се вземат необходимите мерки за нейното използуване. Освен започването на цъфтежа на основните медоносни растения сигурен признак за настъпващата паша е и всекидневното увеличаване на масата на контролния кошер След установяване на тези признаци се извършва цялостен преглед на пчелните семейства, за да се види състоянието им преди пашата. В зависимост от продължителността на времето за пролетното нарастване и положените грижи от страна на пчеларя пчелните семейства се разделят на две групи-силни семейства, готови за пашата, и изостанали в развитието си семейства.
Силните семейства по това време трябва да заемат напълно плодника на 12-рамковия кошер и да имат 7-8 пълни пити със запечатано пило. На такива семейства трябва веднага да се сложат магазините. При многокорпусните кошери трябва да се постави трети корпус, а лежаците да се запълнят изцяло с пити.
През периода на главната паша е много важно в пчелните гнезда постоянно да има достатъчно място за складиране на нектара. Пренасяният от пчелите нектар съдържа много вода и във връзка с това заема повече място, отколкото полученият от него мед. От друга страна.
за да се изпари от него излишната вода, пчелите го разпръскват по питите в тънък пласт, а това изисква голям брой свободни килийки. От това следва, че колкото по-силен е приходът на нектар, толкова повече свободни пити са необходими за неговото преработване в мед. Така при пренасяне дневно на 1,5-2 кг нектар от семейство е необходим един магазин с 12 празни магазинни пити. При непрекъснат приток на такова количество нектар дневно за 8 дни магазинът ще бъде запълнен с мед. За улесняване работата на пчелите трябва своевременно да се постави магазинът, а ако пашата продължава, да се постави и втори магазин. Преди това е необходимо магазинните пити да се подържат на открито, за да се проветрят, като се внимава да не се разтопят от слънцето. След това е добре да се напръскат с рядък захарен сироп или с хладка вода. Това не само привлича пчелите в магазина, но ги улеснява значително при почистването на килийките на магазинните пити. Магазинът трябва да приляга добре върху плодника. Питите в магазина се поставят напречно на плодниковите пити или успоредно на тях. В практиката широко се прилага поставяне на магазинните пити успоредно на плодниковите. Отгоре върху магазинните пити се поставят покривни дъсчици или покривно платно, горната възглавница и кошерът се затваря с капак. Ако се поставят, магазинните рамки за градеж се слагат между изградените, като се подреждат една изградена и една неиз- градена (през една). Случва се при поставяне на магазините пчелите да не се качват в тях. На такива кошери не трябва да се поставят всички магазинни пити, а 4-5, като се ограничат отстрани с магазинни пре¬градни дъски. Когато пчелите заемат пити и започват да работят на тях, обемът на магазина се увеличава, като постепенно се прибавят останалите магазинни пити. В магазина може да се поставят няколко пити с пило взето от плодника. Това принуждава пчелите да се качват в магазина. След като пчелите заемат съседните магазинни пити (около питите с пило), плодниковите пити се връщат обратно в плодника, а на тяхното място в магазина се поставят магазинни пити.
Тъй като обемът на 12-рамковия кошер не винаги е достатъчен, често пчелните майки по време на главната паша преминават в магазин¬ните пити и снасят яйца в част от тях. Това създава известни неудобства. За да се избегне качването на майката в магазина, между него и плодника се поставя разделителна решетка. През нея пчелите преминават свободно. но майката не може да премине и остава ограничена в плодника.
Семействата, които в момента на настъпване на главната паша не са запълнили плодниците на 12-рамковите кошери, се смятат за слаби. Ако се оставят при това положение, те няма да използуват добре главната паша, тъй като ще продължават да се развиват и по време на нея. Такива семейства е най-добре да се обединят по две заедно, като едната майка се извади временно в малка отводка. По такъв начин от две изостанали в развитието си семейства се получава едно силно семейство, което ще използува добре пчелната паша.
Семействата трябва да се обединят 4-5 дни преди започването на главната паша при топло, тихо и слънчево време, в предиобедните часове. когато летящите пчели са извън кошера. Кошерите със слаби семейства се приближават постепенно един към друг, като се подбират два близкостоящи кошера. Когато застанат един до друг, извършва се обединяването. Отваря се единият кошер и гнездото му се подрежда в единия край по следния начин.. Най-открая (дясната странична стена) се| слага пита с мед и цветен прашец. След това се подреждат питите с пилото заедно с пчелите по тях. Останалите пити се изваждат, като пчелите се смитат в кошера. Оставените в кошера пити заедно с пчелите и майката се покриват с покривно платно и се отваря другият кошер. Намира се майката и заедно с питата и пчелите по нея се слага в преносимото сандъче. В него се прибавят една празна пита и една пита с мед и прашец (заедно с пчелите). Към тези три пити в сандъчето се тръсват пчелите от още две пити. Питите с пило и пчелите по тях се слагат на свободното място до питите с пило в другия кошер, който се подпушва добре. Още по-добре е на дъното на този кошер да се сложи парцалче, напоено с ментово масло, за да се уеднакви миризмата на двете събрани в един кошер семейства. На другия край на гнездото се ’ слагат една-две празни пити. Останалите пити в свободния кошер се изваждат, като пчелите им се тръсват отгоре над питите с пило. Празният кошер се поставя настрани, а кошерът с пчелите се измества така, че да застане по средата на заеманото място от двата доближени един до друг кошера, за да могат летящите пчели на двата кошера по-лесно да навлязат в обединеното семейство. В освободения кошер се поставя временна отводка. Ако майката не е ценна, най-добре е въобще да не се прави отводка от нея. а да се унищожи.
На обединеното семейство веднага се поставя магазин, а ако е много силно, след няколко дни между първия магазин и плодника се слага и втори магазин. Ако двете семейства за обединяване имат сравнително много пчели и не се прави отводка с една майка, добре е вместо магазин да се сложи корпус. В този 'случаи в плодника се оставят питите с открито пило и празни пити. Във втория корпус се слагат питите със запечатано пило и две рамки с изкуствена восъчна основа за градеж Рамките за градеж се слагат в двата края непосредствено до пилото, но може и между пилото. Ако в двата кошера е имало например 16 пити, след прехвърлянето им в двукорпусния кошер ще остане свободно място за 6 пити. В такъв случаи плодникът се зарежда с 12 пити, а във втория корпус остава свободно място. Останалите 6 пити се подреждат в дясната страна, като в края се слага пита с мед и прашец, а след това - пити те с пило. Поставя се преградната дъска, а зад нея - страничните възглавнички. Наскоро след това се извършва разширяване като се слагат пити за градеж, докато се запълни целият корпус. Такова подреждане на гнездото на две обединени семейства е за предпочитане, ако пашата продължава по-дълго време, а ако продължава кратко, по-добре е да се сложи магазин с полурамки, отколкото втори корпус.
Работата с хоризонталните кошери е сравнително по-лека, тъй като се манипулира само с плодникови пити. В районите със сравнително кратка, но силна паша (каквито са повечето полски райони) гнездото на семейството се подрежда така. че по време на главната паша да се ограничи дейността на майката. Със силното намаляване на снасянето съответно се намалява и количеството на откритото пило. В резултат от това се освобождава допълнително количество пчели, които иначе биха били заангажирани с отглеждане на пилото, и се включват в пашата. Дейността на майката трябва да се ограничи 5-6 дни преди усилването на пашата, за да бъде запечатано през това време откритото пило.
След приключването на главната паша на майката трябва да се даде възможност за нормално снасяне, като част от питите, запълнени с мед, се извадят, а на свободното място се сложат добре изградени празни пити след разместване на останалите в кошера пити така, че празните да бъдат до пилото и срещу входа на кошера.
При по-продължителна пчелна паша (в полупланинските и планинските раиони) семейството се оставя да се развива в средата на лежака и от двете страни се ограничава с преградни дъски, зад които следват затоплящите материали. Двата крайни входа на кошера се затварят, а се отваря среден вход. В случаи че семейството е зимувало в едната страна на кошера, през пролетта, като се развие и заеме например 11-12 пити. премества се в средата, като се подрежда по описания начин. При усилване притока на нектар в кошерите страничните затоплящи материали се отстраняват и зад преградните дъски се слагат по две празни пити. Пчелите преминават на тях под преградните дъски, които не трябва да се допират плътно до дъното на кошера, а да са на разстояние около 1 см от него. Тези пити служат за складиране на меда. След запълването им с мед част от питите се изваждат и на освободеното място се слагат други пити или медът се изважда и същите пити се връщат. Ако пчеларят иска по време на главната паша пчелите да изградят по няколко пити, слага рамки с восъчни основи между пилото. За да се освободи място в гнездото за тези рамки, изваждат се една или две пити със зряло люпещо се пило и се прехвърлят зад преградните дъски. По такъв начин пчелите се използуват да градят пити и същевременно на пчелната майка се осигурява място за снасяне на яйца Това предпазва пчелните семейства от изпадане в роево състояние, понеже пчелите в кошера са заети не само с приемане на нектар, но и с градеж на пити. От друга страна, дейността на майката не се ограничава, в резултат от което в кошера винаги има достатъчно пило и излюпващи се млади пчели, които попълват естествените загуби на летящите пчели по време на главната паша.
Изваждането на меда е важен момент от работата на пчелина по време на пчелната паша С него не бива да се прибързва, нито много да се закъснява. В първия случай изваденият мед ще бъде недозрял, с високо съдържание на вода и с ниско качество. Ако се закъснее с изваждането му, при положение че кошерите нямат запасни магазини, пчелната паша няма да се оползотвори добре, тъй като няма да има достатъчно място за складиране на меда. Сигурен признак, че медът е зрял, е запечатването му от пчелите. Когато питата с мед е запечатана до половината или до две трети,. медът може да се извади. За да се изчака запечатването на меда в магазинните пити. без да се попречи на пашата, най-добре е всеки кошер да има по два магазина. Когато сложеният магазин е почти пъпен с недозрял мед, между него и плодника се слага втори магазин. За няколко дни медът в горния магазин доузрява и може да се извади, след което магазинните пити от втория магазин се дават отново на семействата, в случаи че има силна и продължителна пчелна паша. Тогава местата на магазините се разменят, като горният се слага отдолу, а долният - отгоре.
За да се прецени дали медът е зрял. необходимо е да се определи относителната му плътност, от което се съди за съдържанието на вода. Мед, съдържащ над 20% вода, не трябва да се изважда, защото има опасност да вкисне, а над 20% вода съдържа този мед, който има относителна плътност, не по-малка от 1.416. Относителната плътност може да се определи лесно и на самия пчелин с везни със съответните грамове и стъклен буркан с вместимост от 2 до 5 I. Обемът на буркана се определя, като най-напред се претегля на везните празен, а след това се напълва догоре с чиста вода и се претегля наново. Разликата показва обема в см3. Водата се излива и след това бурканът се напълва догоре с мед и се претегля. От получената маса се изважда масата на празния буркан и се намира масата на меда. След това от масата на меда се изважда обемът на буркана и се получава търсената относителна плътност.
Пример. Ако масата на меда е 4200 гр, а обемът на съда е 3000 см3, относителната плътност е равна на 1,400. От табл. 2 се опре деля съдържанието на водата в меда с относителна плътност нашия случай 1,400. което е 22,4%. Това значи, че медът не е напълно узрял.
Питите се изваждат от магазините, след като се отстранят намиращите се по тях пчели. Това може да стане по няколко начина. Най- често се практикува смитането на пчелите с пчеларска четка или с гъше перо. При този начин пчелите често се заплитат в четката, започват да се дразнят и да се жилят. Четката, минавайки върху килийките с неза- печатан мед, се зацапва с мед. Друг начин е чрез тръсване на пчелите с няколко резки удара върху извадената от магазина пита Тези начини са доста трудоемки, изискват подпушване на пчелите в магазина и често има случаи на смачкване и раздразване на пчелите. Пчеларят по-продължително време държи магазина открит и при липса на паша често се появява кражба между пчелите. Добре е в такъв случаи да се използу ват пчелогонки или репеленти.
Питите се разпечатват и медът се изважда в закрито помещение, в което пчелите нямат достъп. В противен случай има опасност от кражба. В случаите, когато пчелинът е далеч от селище и няма подходящо място, медът се изважда вечер на лампа. Питите се разпечатват със специален пчеларски нож. с който се изрязват восъчните капачета на килийките.. По-удобно, но по-бавно се работи с пчеларска вилица. Питата се закрепва на специална стоика или на работната маса така, че да бъде удобно за работа. Разпечатва се ,отдолу нагоре по посока на гор¬ната летвичка на рамката от едната страна, обръща се и се разпечатва от другата страна. След това се поставя в касетката на центрофугата. По такъв начин се запълват всички касетки на центрофугата с пити, след което се центрофугира. У нас е широко разпространена обикновената ръчна центрофуга, която подбира 4 плодникови или 8 магазинни пити. Питите се поставят така, че долните летвички на рамката да се движат при завъртането пред горните и по посока на въртенето. Това е необходимо. понеже килийките на питите имат слаб наклон към горните летвички и в случая за по-лесно изваждане на меда този наклон трябва да бъде обратен на посоката на въртенето на касетките.
Центрофугата трябва да има устойчиво положение. В нея се слагат по възможност еднакво пълни пити. В противен случай при завъртането вследствие на центробежната сила центрофугата ще се люлее и ще се наруши нормалният ход на работа.
С обикновената центрофуга се работи по следния начин. Най-напред дръжката се завъртва бавно, докато започне да се чува лек шум от удрящите се във вътрешните ютени капки мед. Когато част от меда излезе от килийките. въртенето се спира и питите се обръщат така. че вътрешната им страна да излезе отвън. Наново се завърта дръжката, за да излезе част от меда и от другата страна. Отначало трябва да се върти бавно, понеже пълните пити са доста тежки и при завъртане има опасност да се разкъсат, особено ако са взети от плодника. След това питите се обръщат наново и центрофугата се върти вече по-бързо до пълното излизане на меда от вътрешната страна на питите. Извършва се и последното (третото) обръщане, за да се доизвади медът и от друга¬та страна. При второто и третото обръщане на питите въртенията на дръжката трябва да достигнат до 70 - 80 в минута.
Ако пчелната паша продължава, освободените от меда пити отново се връщат в магазините, като леко се напръскват с вода. В случай че е на привършване, питите се прибират в склада така. както са с остатъци от мед по тях. Този тънък пласт мед е добро предпазно средство против восъчния молец.
Много важно е да се определи кога да се свалят магазините, тъй като не бива да се закъснява. Сигурен признак за привършването на главната паша е изгонването на търтеите от пчелните семейства. По контролния кошер също може да се съди за това. Магазините трябва да се свалят преди окончателното приключване на пашата. В противен случай има опасност от възникване на кражба между пчелите, а освен това се закъснява и с подготовката на пчелните семейства за зимуване. Най- добре е тази работа да става привечер, като се вземат всички пред¬пазни мерки против кражба. Свалените магазини веднага се прибират в добре затворено складово помещение.
Времето на главната паша е най подходящо за отглеждане на качествени пчелни майки. Старите майки се сменят най-лесно, без специални предпазни мерки.
Въпроси
1. Защо е необходимо правилно да се определи времето за настъпване на пчелната паша?
2. По какви признаци се определя времето за настъпване на пчелната паша?
3. Кога и как се поставят магазините на кошерите
4. Как се подреждат рамките в магазина (градените и неградените)?
5. Какво трябва да се направи, ако пчелите на отделно семейство не се качват в магазина?
6. Как се обединяват две слаби семейства преди настъпването на главната паша?
7. Как се работи с хоризонталните кошери по време на пашата?
8 Как се работи с многокорлусния кошер по време на пашата?
9. Как се определя относителната плътност на меда при полски условия?
10. Как се центрофугира медът?
11. Кога трябва да се свалят магазините от кошерите?
0 коментара :
Публикуване на коментар