ТЕХНОЛОГИЯ ЗА РАБОТА С МНОГОКОРПУСЕН КОШЕР

Георги Николов Гърдев

Прехвърляне на пчелното семейство от ДБ в МК кошер.
Прехвърлянето се извършва по два начина – пълно и частично.
I. ПЪЛНО ПРЕХВЪРЛЯНЕ. Основното пчелно семейство се прехвърля през МАРТ и АПРИЛ, тогава, когато все още няма пило.Прехвърлянето на отводките се прави през целия активен сезон. При прехвърлянето се прави изрязване на рамките и цялото пчелно семейство се прехвърля от ДБ в МК кошер. Размерите на ДБ рамка са 435/300 мм., а на ЛР – 435/230 мм. При пехвърлянето в МК кошер рамката се подрязва със 70 мм. Подрязването се извършва отдолу. Отрязването се извършва с трион или лозарска ножица. Предварително се прави шаблон за улеснение на подрязването. След подрязването се извършва приковаване на долната летвичка. Ако изрезките имат пило, те се връзват в една рамка и се връщат в семейството. При директното прехвърляне много изгодно е да се създадат от един ДБ кошер две семейства в 8-рамкови МК кошери. ПРИ ПРЕХВЪРЛЯНЕТО ОБЕЗАТЕЛНО ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕРИ МАЙКАТА!!! Два МК кошери се поставят пред един ДБ, който се изтегля назад. Извършва се изтърсване на пчелите и подрязване на питите. Във всеки МК кошер се поставят по 6 рамки с пило и мед и семействата се допълват до 8 рамки с восъчни основи или с изрезки. Ако в единия кошер влизат повече пчели, той се измества встрани, така че да се изравни потокът от пчели. В МК кошер винаги трябва да се работи на пълен комплект рамки. След разделяне на семейството в кошера, който е без майка, даваме зрял маточник. Всичко това се прави във втората половина на АПРИЛ или началото на МАЙ. При подрязването на ДБ пити остават изрезки, които съединяваме по три и получаваме нова цяла рамка. От един дванадесет рамков ДБ се поучават 4 рамки с изрезки, с които допълваме двата МК кошера до 8 рамки, като ги поставяме на 1-ва и 8-ма позиция. Това се прави, когато в изрезките има пило. Ако в изрезките няма пило, кошерите се допълват с восъчни основи, които се слагат на 3-та и 5-та позиция.Тъй като семейството без майка не гради, в него се слагат изрезките, а в това с майката – восъчните основи. ХРАНЕНЕТО на семейството през този период се извършва по следния начин: 
1.) Хранилката със сухата захар трябва непрекъснато да е пълна.
2.) Храненето със сироп е в съотношение 1:1, по 200 – 250 мл. на ден или два пъти седмично по 700 – 800 мл. На всеки литър сироп се прибавят по 1000 гами Вит.Б12 или едно драже ундевит(или друг комбиниран витамин – пентовит, витарал, фармавит). ГОЛ СИРОП НЕ СЕ ДАВА!!! СИРОПЪТ НЕ СЕ ВАРИ!!! С даването на сироп се цели да се подсили развитието на пчелното семейство и да се ускори изграждането на восъчни основи. 
В този период се изграждат и строителните прозорчета в строителната рамка с цел намаляване количеството на кърлежа. По този начин той се изчиства над 90%. Мислено рамката се разделя на три части. В горната част се изрязват строителните прозорчета – три на брой, с размери на кутия за цигари. Всяко едно последователно се изрязва през 7 дни. В изрязаната част пчелите изграждат търтееви килийки, а майката залага търтеево пило, а именно в търтеевото пило се развива кърлежът.
Една до две седмици след прехвърлянето в 8-рамков МК кошер на семейството се поставя магазин с пити. Ако нямаме изградени пити, се поставят 6 бр. восъчни основи. От корпуса се изтеглят две пити (една с пило и една с мед) и се поставят на 1-ва и 8-ма позиция в магазина, а останалата част от магазина се допълва с 6 бр. восъчни основи. Взетитe от плодника пити играят ролята на мост за изтегляне на пчелите в магазина. Магазинните пити се изграждат обикновено за 7-10 дни. При паша в хранилката се поддържа количеството на сухата захар. Ако пашата е слаба, семейството се храни два пъти седмично с по 2 литрa сироп + витамини. След като 6-те восъчни основи в магазина се изградят, плодниковите пити се свалят обратно в плодника като 1-ва и 8-ма. Магазинът се допълва с 2 бр. восъчни основи на 4-та и 5-та позиция. Преди да се свалят, се изрязват далаците на плодниковите пити. За да се избегне образуването на далаци, с три кабърчета към долната летва се захваща парче платно – т. нар. престилка.
Когато магазинът е напълно изграден и покрит 100% с пчели и питите са залети с мед, пристъпваме към изграждането на втори корпус. Донася се корпус с 8 бр. рамки с восъчни основи. Върху дъното си остава стария корпус. Магазинът се сваля и върху стария корпус се поставя новият с восъчните основи. Магазинът се слага над новия корпус. От новия корпус с восъчни основи изваждаме 2 бр. рамки и ги поставяме като 3-та и 5-та в долния корпус, а от долния корпус изтегляме две рамки – 1-ва и 8-ма в горния и ги поставяме отново на 1-ва и 8-ма позиция. По този начин затваряме восъчните основи между пило и мед и пчелите много бързо ги изграждат. Ако магазинът е с незапечатен мед, може да се сложи и отдолу. След като втория корпус е изграден, 1-ва и 8-ма рамка се свалят долу като крайни, а 3-та и 5-та се качват горе. Храненето през този период е два пъти седмично с по 2 л. сироп + витамини.
Когато всичко е изградено и пълно с пчели, се слага трети корпус с восъчни основи. На дъното слиза бившия втори корпус с майката, върху него се поставя новият корпус с восъчните основи, като се изтеглят две пити за мост. Върху новия корпус се поставя Ханеманова решетка, за да не може майката да се качи нагоре. Слага се магазинът и над него отгоре – първи корпус. След като се излюпят пчелите от първия корпус, той се замедява заедно с магазина и после се ценрофугира. Питите от първия корпус се стопяват за восък. Пълното прехвърляне и обзавеждане на два корпуса и магазин става през ЮНИ – ЮЛИ или за около 60-70 дни. Комплектования 8-рамков МК кошер се състои от 2 бр. новоизградени корпуси и 1 бр. новоизграден магазин.
Прехвърлянето от ДБ в МК кошер може да стане и по следния начин:
ДБ пити се поставят в корпус и магазин отдолу. След това се извършва подрязване на питите, като майката трябва да се намери. По-нататък се пристъпва към изграждането магазин и т.н., както вече беше описано.
Когато искаме майката да се качи от долния в горния корпус – напушваме обилно през прелката. Когато искаме майката да слезе от горния в долния корпус, приготвяме 5% разтвор на карбол – 1 л. вода, 50 гр. карбол и 50 гр. глицерин. С този разтвор напояваме памучно платно и го поставяме върху рамките на горния корпус. От миризмата на карбола майката бързо слиза в долния корпус и можем да поставим Ханемановата решетка.
II. ЧАСТИЧНО ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА
Такова прехвърляне се прави, когато искаме да напълним един 8-рамков МК кошер, да вземем продукцията и да направим отводка. Частичното прехвърляне се прави през МАРТ, като първоначално се прави силно стеснение на семейството. Целта е семейството да стане на 4 рамки с пило “от дъска до дъска”. Разширява се с восъчни основи до 12 рамки ЛР. В МК кошер, поставен до ДБ се прехвърлят 8 бр. рамки и веднага се поставя магазин. Майката също се прехвърля в МК кошер. Стария кошер (ДБ) се премества на 2 м. встрани и 2 м. назад. Поставя се зрял маточник или оплодена майка и се прави отводка. Този кошер се разширява до 12 рамки чрез градеж на восъчни основи ЛР и след като се развие, се заселва още 8-рамков МК кошер. Така от един 12-рамков ДБ се правят 2 бр. 8-рамкови МК кошер и 1 бр. отводка ДБ.
Зазимяването на осемрамковия многокорпусен кошер става в три варианта:
I вариант:
НЕДОРАЗВИТО СЕМЕЙСТВО – на един корпус с осем рамки и 5 до 8 междурамия пчели.
II вариант: 
ПОЛУРАЗВИТО СЕМЕЙСТВО.
1.) На един корпус и магазин (пълен с мед), който е над кълбото. Имаме осем плодникови и осем магазинни пити. Пчелите зимуват от шест до осем междурамия. Медът в корпуса е малко, а магазинът е пълен.
III вариант:
НАПЪЛНО РАЗВИТО СЕМЕЙСТВО:
Имаме 16 плодникови и 8 магазинни пити. Получава се въздух, пчели и мед.
ОТГЛЕЖДАНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА ПО СЕЗОНИ. НАПРАВЛЕНИЕ МЕДОПРОИЗВОДСТВО И ОПРАШИТЕЛНА ДЕЙНОСТ
I вариант – НЕДОРАЗВИТО СЕМЕЙСТВО
Семейството е на два корпуса и магазин. Магазинът е пълен с мед, а вторият корпус има малко мед. Кълбото обхваща и двата корпуса.
1) Зазимяване – на един корпус с пълен комплект рамки. Пчелите трябва да бъдат на пет до осем междурамия, а медът не по-малко от 1.5 кг. на междурамие. Пример: на осем междурамия с пчели – 12 кг. мед. По време на есенния преглед се прави преценка на медовите запаси. Една плодникова пита има размер 435/230 мм. И ако изцяло е пълна и запечатена, съдържа 3 кг. мед. При преценката не се отчита незапечатения мед. Преценката на семейството и запасите се записва в пчеларския дневник.
Наличието на прашец е много важно за правилното зазимяване на семейството. Пчелите консумират прашец и през зимата. В кошера трябва да има най-малко две пити с прашец.
Ако разполагаме с магазин го поставяме празен под плодника като въздушна възглавница. Люкът (замрежения отвор на дъното) се оставя напълно отворен. По този начин се избягва наличието на влага в кошера. През зимата центърът на кълбото поддържа температура 14 С, а на повърхността 7 С. За поддържане на температурата кошерът трябва да има горна термоизолация, състояща се от 3 см. стиропор. При работа с осемрамков многокорпусен кошер зазимяването става на пълен комплект рамки.
През есента всички слаби семейства се присъединяват. Семействата трябва да влязат в зимата с шест до осем междурамия с пчели.
ВСИЧКИ БОЛНИ СЕМЕЙСТВА СЕ УНИЩОЖАВАТ!!!
Зазимяването става от 1-ви до 15-ти ОКТОМВРИ. От зазимяването до януари-февруари семействата трябва да останат в покой. Задължително трябва да се поставят миши предпазители. Периодично семейството се прослушва със слушалка, на която наконечникът се вкарва през отвора на прелката.
2.) От края на януари до март се полагат следните грижи:
А.) Подава се кърмова маса в количество, колкото е голямо кълбото.
Б.) Изтегляне на кълбото в средата чрез прехвърляне на пити.
В.) Разпечатване на малко мед на питите на двете страни на кълбото – най-напред от едната страна, след това от другата.
3.) МАРТ – АПРИЛ
Кълбото се поддържа в средата. Двете крайни пити до кълбото се разпечатват напълно за да се пренесе медът над кълбото. Извършва се вътрешно разширение на пчелното семейство. Ако има три рамки с пило, то се разпечатва медът на средната и тя се обръща на 180 градуса. По този начин майката ще осеменява цялата пита и пилото ще стане “от дъска до дъска”. Една пита с пило има около 6000 килийки, а излюпените пчели покриват две рамки.
Хранене: 
А.) Даване на кърмова маса.
Б.) Зареждане на хранилките със суха захар – 0.5 кг.
В.) Пълно разпечатване на медовите запаси, както при центрофугиране.
Г.) Даване на сироп – след като медът е напълно разпечатан и има принос на прашец. Дават се по 200-300 мл. В съотношение 1:1 с витамин В12.
Д.) Даване на сок от лук чрез пръскане с шише от “Веро” в доза 40 мл. в 1 л. сироп 3-4 пъти през една седмица, като се спира 20 дни преди цъфтежа на акацията. За един кошер са необходими 100-150 мл. сок.
Е.) Изрязване на строителните прозорчета в строителната рамка. Тя се поставя като ВТОРА в корпуса.
3.) АПРИЛ – МАЙ
По време на цъфтежа на ябълката семейството трябва да е готово за качване на магазин. Могат да се използват празни магазинни пити или восъчни основи. По време на градежа храненето продължава, като при безпашие се дават по 2 л. сироп + Вит.В12 два пъти седмично, а ако има паша – по 1 л. ЩОМ ГРАДИМ – ТРЯБВА ДА ПОДХРАНВАМЕ!!! Периодично се изрязват строителните прозорчета.
След като питите бъдат изградени, връщаме плодниковите и изрязваме далаците. В магазина слагаме 2 бр. восъчни основи в средата. Задължително 1, 2, 3, 6, 7, 8 – градени пити, а 4 и 5 – восъчни основи.
След като магазинът е изграден и замеден, пристъпваме към изграждане на втори корпус. Новият корпус се слага върху първия, а магазинът отива отгоре. Изтеглят се 2 бр. пити – 1-ва и 8-ма от първия корпус и се поставят като 1-ва и 8-ма във втория корпус за мост. В долния корпус се поставят 2 бр. восъчни основи – като 3-та и 5-та.
Когато в магазина има захарен мед, той се поставя отдолу, за да може пчелите да го изнесат нагоре. Когато захарния мед се изконсумира, магазинът се качва горе. След като се изградят рамките на втория корпус, 1-ва и 8-ма рамка се връщат в долния, а 3-та и 5-та от долния корпус се качват в горния. Между магазина и горния корпус се поставя Ханеманова решетка.
ВТОРИ ВАРИАНТ – ПОЛУРАЗВИТО СЕМЕЙСТВО
1.) Зазимяване на корпус и магазин, пълен с мед.
Семейството покрива от 6 до 8 междурамия. В корпуса има тънък венец с мед.Имаме 8 плодникови и 8 магазинни пити.
Ако в корпусът има много мед, магазинът се поставя върху дъното като въздушна възглавница.
2.) През ФЕВРУАРИ – МАРТ магазинът с меда се сваля и се поставя върху дъното. Пчелите не понасят меда да е под тях и го пренасят горе. Това е равно на една паша. По това време се дава кърмова маса, а по време на цъфтежа на черешата медът в корпуса се разпечатва напълно.
3.) През АПРИЛ семейството се развива напълно. По време на цъфтежа на овошките магазинът се качва и се слага Ханеманова решетка. Започва и подхранване със сироп – два пъти седмично с по 2 л. + Вит.В12. Хранилката със суха захар тябва да е пълна. Изрязват се прозорчетата на строителната рамка.
4.) През АПРИЛ – МАЙ семейството е готово да гради. Поставяме втори корпус за градеж. Ако медът в магазина е от захар, сваляме го долу. Продължаваме храненето със сироп по 1-2 л. два пъти седмично (особено при безпашие).
5.) МАЙ – ЮНИ – след акацията, ако корпусът е бил със стари пити се дава НОВ ТРЕТИ КОРПУС за градеж, като се поставя върху корпуса с нови пити. Майката е в долния корпус. След излюпване на пилото в стария корпус и замедяването му, корпусът и магазинът се центрофугират и питите в стария корпус се отделят за претопяване.
ТРЕТИ ВАРИАНТ – НАПЪЛНО РАЗВИТО СЕМЕЙСТВО
1.) Зазимяването на напълно развито семейство става по ТРИ НАЧИНА:
I. Два корпуса и отгоре магазин с мед.
II. Отдолу магазин с мед, а отгоре двата корпуса.
III. Магазинът с мед е поставен между двата корпуса.
Нормално пчелното семейство се зазимява по втория начин. По отношение на залагането на меда, нашата местна пчела бива ТРИ ТИПА:
- РОДОПСКА ПЧЕЛА – залага меда в плодника;
- ТРАКИЙСКА – работи в плодника и магазина;
- ДОБРУДЖАНСКА – залага меда в магазина.
По принцип в активния период оставяме на майката двата корпуса, а меда изтегляме в магазина.
Медът, който оставяме за зимуване, трябва да стига и за пролетно развитие на семейството с цел до настъпване на пашата да имаме мед за разпечатване. Колкото повече мед имаме в гнездото, толкова по-малко е температурното колебание в семейството.
Пример: Един магазин с мед е 16 кг. + тънки венци в корпуса = 20 кг. Един кг. оставен мед за зимата е равен на три кг. през пролетта и лятото. За зимуването и развитието на пчелното семейство в 8-рамковия многокорпусен кошер е необходим около 20 кг. мед. При зазимяването трябва да имаме и две пити с прашец, които се слагат като 2-ра и 7-ма.
2.) ЯНУАРИ – ФЕВРУАРИ – кълбото се събира в единия корпус – втория(горния). Майката започва да снася яйца в питите на втория корпус. Сваляме магазина под втория корпус – между първи и втори корпус. Магазинът с мед е една естествена паша и пчелите пренасят меда във втория корпус над пилото. През тези месеци даваме редовно кърмова маса.
3.) МАРТ – АПРИЛ – сваляме магазина под първия корпус(на дъното) и пчелите “захапват” и долния корпус. През този период се полагат следните грижи:
А.) Дава се сок от лук;
Б.) Дава се кърмова маса;
В.) Суха захар – хранилката не трябва да е пълна;
Г.) Подават се пити със сироп – слагат се до кълбото, ако хранителните запаси са недостатъчни. Колкото времето е по-студено, толкова сиропът трябва да бъде по-гъст и обратно.
4.) АПРИЛ – МАЙ – по време на цъфтежа на ябълката семейството напълно се развива и напълва двата корпуса с пчели. Качваме магазина горе и поставяме Ханеманова решетка. До акацията можем да извадим един магазин с мед. Магазинът се качва горе, когато семейството се “забели” – има изобилен приток на нектар и се отделя много восък. Грижите през този период включват:
А.) Хранене със суха захар;
Б.) Създаване на отводки като предпазна мярка срещу роенето;
В.) Редовно изрязване на строителните прозорчета;
Г.) Първо изваждане на меда – центрофугира се магазина и 2-3 пити от горния корпус. Получават се 10-15 кг. от семейство.
5.)МАЙ – ЮНИ – семейството е плътно на два корпуса и магазин. Извършва се градеж на нов корпус. Магазинът е пълен с незапечатен мед. Пчелите в горния корпус се излюпват и той се замедява. Центрофугира се медът от магазина и корпуса. През този период продължават грижите за семейството:
А.) При безпашие – хранене със суха захар;
Б.) Изрязват се строителните прозорчета;
В.) Създават се отводки;
Г.) След изваждане на меда се бракуват питите от миналата година.
РАБОТА С ДВЕ МАЙКИ В ОБЕДИНЕНО СЕМЕЙСТВО
За да се работи с ДВЕ МАЙКИ е необходимо:
1.) Кошерът да има 4 корпуса и 8-10 магазина. При надставянето той може да достигне 3.0 – 3.2 м.
2.) Обслужването на кошера става със стълба и е необходим пчелар с отлична подготовка и физически силен;
3.) Да се знае кога трябва да се внедри втората майка – за нашите условия АПРИЛ.
4.) Кърмовата маса се прави обезателно с мед и прашец;
5.) Формирането може да стане и чрез обединяване на 2 семейства, като отгоре се поставя по-слабото.
Ще разгледаме работа с 2 майки при семейство, което е зазимено на 2 корпуса, покрити с пчели. Края на март – началото на април си произвеждаме маточници. Ако на 01.04. заложим маточници, то на 10.04. ще имаме зрял запечатен маточник, към 12.04. ще се излюпи майката, към 20.04. ще имаме оплодена майка и към 11.05. ще се излюпят първите пчели от тази майка.
Подготовката и деленето на корпусния кошер правим към 10.04. При деленето долу остава един корпус с откритото пило и старата майка. Над него поставяме корпус с восъчни основи и над него двойна мрежа. Най-отгоре поставяме корпус със запечатено пило и маточник. Три седмици по-късно – на 21-вия ден, двойната мрежа се замества с двойна решетка. За тези 3 седмици става напълно уеднаквяване на миризмата на двете семейства и те започват да работят заедно. Корпусът с восъчните основи се изгражда и майката го осеменява. Това става по време на цъфтежа на акацията. Слага се магазин за мед. След преминаването на акациевата паша на горното семейство се дава корпус и гнездото става на 4-ри корпуса. До края на април корпусите са изградени и се поставят от 2 до 4 магазина за мед. За един ден пчелите могат да внесат до 30 кг. нектар. Нормално трябва да се качват по 2 магазина, като в долния има мед, а в горния – известно количество мед. След това се носят още 2 магазина, като единия се поставя под първия, а другия – най-отгоре. Това става по време на юнската паша. Две семейства, еднакви по сила, обединени в общо разплодно гнездо, дават продукция за три семейства. ВЪЗМОЖНО Е ТОЗИ КОШЕР ДА РОИ !!! Ако има такава опасност го разделяме на отводки. През горещите месеци се отварят кръглите отвори на корпусите, като първия е отворен напред, втория – назад и т.н. Рамките се раздалечават, за да се подобри вентилацията. Тези семейства много бързо градят магазини, като магазините се поставят над корпуса с пило.
Подготовката за зазимяване започва от 01.08. Решетката се маха и се затварят прелките. Ако има незамедени магазини се изваждат. През този период семейството е на 4-ри корпуса и от 1 до 4-ри магазина. Ако пчелите са на добра паша събират мед до 11.09. Към края на септември – началото на октомври двата горни корпуса и магазина са пълни с мед. Центрофугираме меда с изключение на единия корпус, който ще оставим като хранителна надставка. Пчелите остават на два и половина корпуса. При такива семейства зимна смъртност няма.
КАКВА Е РОЛЯТА НА ДВОЙНАТА МРЕЖА И РАЗДЕЛИТЕЛНАТА РЕШЕТКА?
Двойната мрежа се поставя, за да не се унищожат двете майки. Разстоянието между двете мрежи е 20 мм. Всяка мрежа е изработена от метални нишки и е с размер 3/3 мм.
Двойната мрежа служи за:
А.) Леко предаване на майки;
Б.) Против роене;
В.) За обединяване на рояци:
Г.) Създава идеални условия за зимуване на отводки;
Д.) За смяна на майките – в горния корпус се отглежда младата майка, а старата остава в долния корпус.
Смяната на двойната мрежа с двойна решетка става след 3 седмици, за да могат пчелите да се движат свободно из целия кошер. Отворите на решетката са 4.5 мм. Разделителната решетка трябва да се ползва само когато е необходимо.
СЪЗДАВАНЕ НА ОТВОДКИ СУКАЛЧЕТА
Донасят се две разделителни решетки и корпус с восъчни основи.
Върху долния корпус поставяме корпуса с восъчните основи и слагаме пити с пило на 3-та, 5-та и 7-ма позиция. Корпусът с восъчни основи се отделя от долния и горния корпус с разделителни решетки. След 7 дни този корпус се изважда, поставя се върху ново дъно, затваря се с покривна дъска и се откарвa на 3 км. Подава му се зрял маточник.
СЪЗДАВАНЕ НА НОВИ СЕМЕЙСТВА – ОТ 1 ДО 10 БРОЯ
Един 8-рамков многокорпусен кошер се разделя на ЧЕТИРИ части.
В първия кошер се прехвърлят 3 рамки и се допълва с 5 восъчни основи.
Във втория кошер се прехвърлят 4 рамки и се допълва с 4 восъчни основи.
В третия кошер се прехвърлят 4 рамки и се допълва с 4 восъчни основи.
В четвъртия кошер се прехвърлят 4 рамки и се допълва с 4 восъчни основи.
На новите кошери се предава по един зрял маточник.
В основния кошер остава майката на една рамка и летящите пчели. Той се допълва със 7 восъчни основи. Създава се нов кошер на мястото на стария.



Сподели в Google Plus

About KVK-BG

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар