Отглеждане на пчелни майки по метода на Cloake Board

използвани са материали от : http://www.thebeeyard.org

За пчеларите с неголеми пчелини, традиционните методи за отглеждане на майки , често са непрактични, заради големия брой семейства които са нужни. Методът "дъската на Клоук"/Cloake board/ позволява да се отгледат висококачествени майки, като се използва един кошер като донор на личинки, стартер и отглеждач.
Дъската на Клоук е приспособление , което прави горен вход между първи и втори корпус на кошера. Представлява дървена рамка, с монтирана разделителна решетка. Вътрешните краища на рамката са направени, така че да позволят плъзгане на плътна преграда, която позволява разделянето на двата корпуса в два самостоятелни кошера

Когато преградата е премахната, пчелите могат да преминават свободно между корпусите.
Избира се силен кошер, който има поне два корпуса с пчели. Подбира се колония , която се отличава с кротки пчели, майката снася добре, събира много мед и други показатели търсени от пчеларя.
Вече можем да пристъпим към отглеждане на майки. Процедурата не е трудна, но точното изпълнение на стъпките във времето е от съществено значение. Има много варианти на тази система. Тук е описан начин за отглеждане на майки без пренасяне на личинки.
Ден 1
  1. Разделят се двата корпуса. Първи корпус се оставя на дъното.
  2. Завърта се дъното заедно с първи корпус на 180 градуса, така че входа да бъде на задната страна на кошера. Входа се затваря напълно , така че пчелите да не могат да преминат през него.
  3. Намира се майката. Ако не е в долния корпус се премества в него.
  4. Преместват се от две до четири рамки с открито пило във втори корпус. Уверете се че сте маркирали по някакъв начин тези рамки , тъй като те ще се махнат от корпуса след два дни.
  5. Поставя се " дъската на Клоук" със вход от предната страна на кошера. Не поставяте плътната преграда сега. Трябва да бъде само на разделителна решетка.
  6. Събираме отново кошера. От дъното до капака трябва да изглежда така:
    • Дъно обърнато на 180 градуса със затворен вход
    • Първи корпус в който се намира майката
    • Дъска на Клоук с вход отворен от предната страна на кошера, от която до скоро беше отворен входа на дъното
    • Втори корпус , който съдържа поне две рамки с открито пило
    • Други корпуси или магазини , ако кошерът е имал преди " интервенцията"
    • Таванка
    • Капак
    • Тухла :)
Събирачките ще се връщат в кошера, виждайки че обичайният вход липсва , ще се насочат към горния вход. Рамките с открито пило във втори корпус ще привлекат кърмачки, които да се грижат за него. Това е много важно , защото се нуждаем от много млади пчели, които да произвеждат пчелно млечице за да захранят маточниците.

Ден 2
  1. Поставяме плътната преграда. Това възпрепятства пчелите да преминават между корпусите и ефективно създава две отделни колонии.
  2. Отваря се задният долен вход на кошера.
Тази стъпка илюстрира гениалността на "дъската на Клоук". Пчелите от долния корпус могат само да излизат от задният току-що отворен вход. Събирачките вече са се ориентирали към горният отворен вход. Излезлите от задния вход пчели ще се приберат в горния корпус през входа на "дъската на Клоук". Така в горният корпус ще се съберат голямо количество пчели. "Многото пчели" са ключът към отглеждането на качествени майки.

Ден 3
  1. Премахваме рамките с открито пило , които поставихме през ден 1, стръскваме пчелите в горната колония и връщаме рамките в долната колония или ги раздаваме по другите семейства на пчелина. Ако по рамките има маточници ги унищожаваме.
  2. Преместваме една рамка с младо пило / тридневни личинки максимум/ в горното семейство , което е без майка.
  3. Поставете хранилка със захарен сироп и питка със прашец.

След тези операции в кошера пчелите в горния корпус разбират , че нямат майка и започват да изграждат маточници върху ларвите в рамката ,която поставихме. След като премахнахме рамките с по- старото открито пило, пчелите-кърмачки се съсредоточават върху тази единствена рамка , на която има младо пило подходящо за отглеждане на майки.

Ден 4

  1. Проверяваме горната колония. На рамката с открито пило , която поставихме предният ден трябва да има множество започнати за изграждане маточници.
  2. След като сме се уверили че има достатъчно захранени маточници, премахваме плътната преграда между двата корпуса , като остане само разделителната решетка.

След като маточниците са захранени, пчелите ще ги отгледат и запечатат , дори в присъствието на майката от долния корпус. С премахването на плътната преграда, връщаме семейството в началната му конфигурация.


Дни 5-10

Не безпокойте пчелите през този период. Пчелите ще завършат отглеждането и  запечатването на маточниците. Единственото което трябва да се направи е на петият ден от поставянето на рамката с открито пило да се прегледат маточниците и всички запечатани да се унищожат. Запечатаните маточници по това време означават че ларвата е по-стара, вече захранена с храна предназначена за пчели-работнички, съответно майката получена от нея няма да бъде качествена.

Ден 11
Подготвяне на оплодните нуклеуси

Ден 12

  1. Отваряме отглеждача. С остър нож изрязваме запечатаните маточници и ги раздаваме по нуклеусите.
  2. Премахваме дъската на Клоук и връщаме входа в оригиналната му посока.

Процедурата по оплождане и придаване на младите майки е същата както и при отглеждането на майки по другите методи.

Сподели в Google Plus

About KVK-BG

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар