Определяне на силата на пчелните семейства

От календарния справочник на Л. Радоев
Определяне на силата на пчелните семейства. Силата на пчелните семейства се определя по броя на междурамията, които са запълнени с пчели, или, което е все едно, по броя на питите, нормално покрити с пчели, като се има предвид плодниковата пита.
От броя на целите пити, покрити с пчели, може да се определи и приблизителното количество на пчелите в кг, както и в бройки, като се знае, че пчелите на една цяла нормално покрита дадан – блатова пита тежат 200 – 250 г и че 10 000 пчели тежат 1 кг. При многокорпусните кошери на една пита има около 180 г пчели. За по – голяма точност при провеждане на опити се претеглят самите пчели, като се изтръскват в полиетиленова торба.
По количеството на пчелите, пчелните семейства се разпределят на силни, средни и слаби. Стойността на тези величини обаче е рзлична в зависимост от това, по кое време на годината се прави преценката. Например за силни се смятат онези семейства, които по време на главния пролетен преглед имат над 8 цели дадан – блатови пити с пчели. За главната паша, пчелите им запълват добре целия плодник и още два магазина или един корпус, т.е. покриват общо 24 пити (около 60 000 пчели), а през есента имат над 9 пити с пчели. Слаби са семействата, които при пролетния преглед имат по – малко от 5 пити, покрити с пчели, при есенния – по – малко от 6, а по време на главната паша – не повече от 9, поради което не трябва да им се поставя магазин. Тези стойности при многокорпусните кошери се увеличават с 25%, понеже площта на питата при тях е съответно по – малка. Средните семейства по сила са между силните и слабите, но по време на главната паша, те са достатъчно силни, за да усвоят един магазин, а в някои случаи и два.

Мерки за поддържане на силни пчелни семейства. За създаването и поддържането на на целогодишно силни, здрави и дейни пчелни семейства трябва да се прилагат редица мерки, които се свеждат до следното:
• осигуряване на есенно развитие на пчелните семейства за отглеждане на много млади, физиологически запазени пчели преди зазимяването;
• правилно зазимяване на пчелните семейства и осигуряване на добра защита на кошерите от студените ветрове през зимата и пролетта;
• навременно подпомагане неблагополучните, гладните и слабите семейства;
• създаване на условия за бързо развитие на пчелните семейства през пролетта и за отглеждане на голямо количество пълноценни пчели за главната паша, като им осигуряват достатъчно храна и качествени пити;
• използване на подходящи системи кошери и прилагане на високоефективни прогресивни методи за работа с пчелите;
• поддържане на пчелните семейства в работно състояние и най – пълно използване за произвеждане на повече восък и за събиране на повече мед, като им се осигурява постоянна подкрепителна и богата главна паша и се практикува подвижно пчеларство.
• редовна смяна на старите и негодните майки с млади от най – добър произход;
• борба срещу търтеите;
• сформиране на нови пчелни семейства от най – силните и високопродуктивни семейства;
• обменяне на племенен (размножителен) материал (майки и пчелни семейства) с други неродствени високопродуктивни и здрави пчелини;
• създаване на постоянни условия за най – пълно развитие и осъвършенстване на производителните качества на майките и пчелите;
• предпазване от заболяване и отравяне на пчелните семейства и предприемане на ефикасна борба срещу появилите се болести и неприятели.
От цялостното прилагане на този комплекс от мерки, съобразени с характера на пчелната паша и с климатичните особености на района, и от метереологичните условия през сезоните на конкретната година зависи създаването на силни, здрави и дейни пчелни семейства, които са основа за високопродуктивно и рентабилно любителско и промишлено пчеларство.

От календарния справочник на Л. Радоев
Сподели в Google Plus

About KVK-BG

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар