Придаване на майка в търтовъчно семейство

 
Обикновено търтовъчното семейство се ликвидира, пчелите се стръскват настрани , като в последствие летящите влизат в съседните кошери. Но когато пчелина се състои от няколко кошера, пчеларят се стреми да запази всяко семейство на всяка цена. В тази връзка на тези пчелари ще е интересен един метод разработен от Ч. Янг и описан в списание „Pasieka“ №2, 2004 г.
Той препоръчва да се прикрепи с игла  към пита наскоро умъртвена майка. Тя може да е взета от всяко друго семейство, където майката е заменена с нова. Умъртвената майка все още излъчва своята миризма и феромони. Първоначално пчелите се опитват да я изнесат извън кошера, но след като не успяват постепенно привикват с нейното присъствие. Благодарение на феромоните излъчващи се от нея и подтискащи яценосната дейност на търтовките , пчелите скоро се връщат към работното си състояние.
След три – четири дни може да се махне мъртвата майка и да се придаде оплодена майка в клетка, която пчелите обикновено приемат успешно.

Сподели в Google Plus

About KVK-BG

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар