Зазимяване на кошер тип - Дадан Блат





Зазимяването се извършва обикновено през месец октомври. В някои региони с по-мек климат това може да се направи и в началото на ноември. 
Стесняване на гнездото
Гнездото се стеснява на толкова пити, колкото са плътно заети от пчели. За по-силни семейства (8 междурамия с пчели) се препоръчва стесняване към по-топлата част на кошера, като на края се поставя преградна дъска. Пространството зад преградната дъска се запълва с изолиращ материал (възглавници от зебло, запълнени със слама, вата; стиропор, рогозки от слама). Целта на тези материали е да задържат топлината в кошера и да изолират от влага. 
- По слабите семейства се ограждат от двете страни с преградни дъски и затоплящ материал. А най-слабите би трябвало да се обединят за зимуването (разделят се с мрежа и се оставя отделен вход за всяко семейство). Нуклеусите се обединяват по няколко (2-3) в кошер, с отделен вход за всеки. Запасните майки се придават за зимуване към средно силни семейства.
Подреждане на питите
Питите за зазимяване трябва да имат около 2,5 кг запечатан мед - 2/3 от ДБ-пита. От двата края се подреждат по-пълните с мед пити, в средата се поставят тези, които имат празни килийки в долния край, за да има къде да се захване кълбото. Забележка: за да може при големи застудявания, пчелите по-лесно да достигнат до медовите запаси в ляво и дясно от кълбото, по средата на питите могат да се направят отвори с големина до 10 мм и отстояние 4-5 см от горната летва.

Сподели в Google Plus

About KVK-BG

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар