Ефективен метод за предотвратяване на роенето

Автор : Ekrem Karahodžić
Превод от английски: Люлин Ленков

Роенето е естествен инстинкт за размножаване на пчелното семейство. Това е процес  при който се формира нова пчелна колония като старата майка напуска семейството заедно с голяма група от пчели – работнички. Например медоносната пчела Apis mellifera започва процеса на роене когато броят на откритото и закритото пило в кошера  се изравни. Дотогава в семейството вече има излюпени търтеи и търтеево пило. Пчеларят не забелязва нещо необичайно докато не види яйца или ларви в заложени маточници , но тогава вече е късно да се направи нещо по-различно от отводки.
Пчеларите винаги правят една и съща грешка.
Повечето от пчеларите унищожават заложените маточници опитвайки се да предотвратят роенето, но това не е много ефективно. Важно е да се подчерате ,че докато трае роевото настроение, работният ентусиазъм на пчелите е значително намален. С модернизирането на пчеларството пчеларите използват различни методи за ограничаване на естественото роене за да се увеличи добива на мед и пчелни продукти. Увеличаването на пчелните колонии се извършва само чрез изкуствено размножаване в точно планирано и определено време.

Различни повече или по-малко успешни методи са използвани за предотвратяване на роенето. В основата на тези методи е разширяването на кошера за да се създадат условия за активна работа на пчелите във всички етапи на тяхната дейност. Роевото и работното настроение както и разширяването на гнездото са в много близка взоимосвързаност. В повечето случаи прекомерното разширяване не може ефективно да повлияе на роевото настроение. Вместо това гнездото трябва трябва да се разширява в зависимост от нуждите на всяка отделна пчелна колония.Тези параметри се променят всеки ден, така че пчеларя трябва да проверява колониите най-малко на всеки 5-7 дни за да предотврати роенето. За съжаление пчеларите с много кошери не могат да проверяват всички колонии и да предприемат необходимите действия, което води до загуби.
Ефективен метод за предотвратяване на роенето
Един много ефективен метод за предотвратяване на роенето е както следва:
При нашите климатични условия в Европа пчелните колонии достигат оптималното си развитие непосредствено преди акациевата паша. В този период корпусите с пило и медовите корпуси са разделени с ханеманова решетка. Корпусите с пило и майката се намират отдолу, над тях обикновено един,понякога повече са корпусите с мед. Когато колонията започне да показва признаци на роево настроение, тогава медовите копуси се завъртат отдолу на мястото на корпусите с пило.
Поставя се рамка от телена мрежа над копусите с мед вместо ханеманова решетка. Мрежата трябва да е ситна, за да не могат да преминават пчели през нея. След два дни копусите се връщат обратно в оригиналната си позиция. Междувременно пчелите работнички са излезли от корпуса с пило и са влезли в корпусите с мед. При пилото и майката остават само младите пчели на които им е осигурено голямо пространство за работа и освен това се налага преждевременно да изпълняват задачите на пчелите работнички за да осигурят необходимата храна и вода. Поради променените обстоятелства в кошера пчелната колония прекратява роевото настроение. Усещайки феромоните на майката пчелите разрушават евентуално изградениите или запечатани маточници. Това означава че роенето е прекъснато и пчелите се връщат към работното си настроение.   
Накратко казано при първите признаци на роене разменете местата на пилото и меда. Меда отдолу , пилото с майката отгоре. Поставете рамка със закрепена на нея телена мрежа между корпусите с мед и корпусите с пило. Идеята е че това води до смущение в пчелната колония и принуждава младите пчели да вършат работа, която не биха вършили при нормални обстоятелства. След два дни върнете всичко обратно и премахнете мрежата. През това време маточниците ще бъдат разрушени и роевият нагон ще е отминал.
Сподели в Google Plus

About KVK-BG

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар