Как се развиват пчелите, майките и търтеите

Развитието на пчелите, майките и търтеите до излюпването им от килийките протича през стадия на яйце, личинка и какавида. Пчелната майка снася яйца само в предварително подготвени от пчелите килийки — почистени и полирани с тънък слой прополис. Затова, преди да спусне коремчето си, майката пъха глава в килийната и я опипва с антените си. Тя снася по едно яйце, което залепва за единия му край на дъното на килийката. Яйцето е с бисерно бял цвят, продълговато и леко извито, със. слабо разширение в единия си край. То е обвито със здрава обвивка и съдържа ядро, цитоплазма и жълтък. Дължината му е средно около 1,5-1,6 мм. Рано през пролетта и есента яйцата са по-едри в сравнение с тези през юни, когато майката най-усилено яйцеснася.

В продължение на 3 дни след снасянето в яйцето става усилено деление на клетките, в резултат на което се формира зародишът на бъдещата личинка, която се излюпва в края на третия ден. Обвивката на яйцето се разтваря под действието на специални ферменти, които се отделят от личинката. Пчелите не намокрят с млечице обвивката на яйцето, както се е смятало преди години. Капчицата течност, която се вижда на дъното на килийката, произхожда от трахеите на зародиша, откъдето тя изтича при излюпването па личинката.

Стадият личинка при пчелите продължава 6 дни, при майките – 5, а при търтеите – 7 дни. През първите три дни личинките за пчели, майки и търтеи биват хранени от младите пчели-кърмачки с млечице, съдържащо секрета на горночелюстната и глътъчната жлеза, което е богато на лесно усвоими хранителни вещества и биостимуланти. Предполага се (Жеребкин), че в състава на млечицето влиза секрет и от теменната жлеза, който е богат на мазнини. През третия ден пчелите прибавят в храната на пчелните и търтеевите личинки кашица от мед и цветен прашец, които смесват в медовата си гушка, а от четвъртия ден до края на личинковия период заменят напълно млечицето с кашица. Личинките за майки през целия период биват обилно хранени само с млечице, поради което от тях се отглеждат полово развити женски индивиди – майки.

С нарастването па личинката за майка пчелите постепенно удължават стените на източника.Пчелите кърмачки посещават личинката средно по 1 300 пъти на деня, за да й дават храна, или около 10 000 пъти през целия личинков период. Чрез перисталтични движения на тялото личинката се движи кръгово на дъното на килийката и през устния отвор поема храната, която преминава в средното черво. Несмлените остатъци от храната не се изхвърлят в килийката, а се натрупват в средното черво, поради което то е с доста големи размери и заема почти цялата телесна празнина. Следователно добавената храна в килийката не се замьрсява с екскременти. В резултат на усиленото хранене личинката бьрзо расте и натрупва голямо количество резервни хранителни вещества – мастно тяло.

При излюпването си работничката личинка тежи 0,1 мг, а при запечатването – около 150 мг, или за 6 дни теглото й се увеличава около 1500 пъти. Теглото на майчините личинки достига до около 340 мг, а на търтеевите до 360 мг.
С нарастването си личинката сменя ножицата си 4 пъти – линее, при което тя почти спира движението и храненето си за около 30 минути. Съблечените кожици падат на дъното на килийката. В края на периода личинката преустановява храненето и се изправя с главата към отвора на килийната. Пчелите запечатват килийката с порьозно капаче от восък и цветен прашец, през което може да преминава въздух, необходим за дишането на личинката, а след това на какавидата.

След запечатването личинката изхвърля несмлените и неусвоени вещества в един ъгъл на дъното на килийката и в продължение на 1-2 дни си изприда пашкулче. Запечатаната майчина личинка, докато изпреде пашкулчето си, продължава да се храни от останалата на дъното храна, поради което пашкулчето не покрива долната част
на маточника. След изпридане на пашкулчето личинката (предкакавидата) линее за пети път, при което остава неподвижна 3 дни (при майката 2, а при търтея 4 дни). През това време става разпадане (хистолиза) на по-голямата част от досегашните органи, а вместо тях започват да се формират главата, гърдите и коремчето, както и системите и органите на бъдещата пчела, респ. майка или търтей. Това дооформяне става през стадия какавида.

Този интензивен процес на преустройство (метаморфоза) и изграждане на организма се направлява от редица последователно действащи хормони. През време на метаморфозата се изразходват голяма част от хранителните резерви (мастното тяло) и понеже какавидата не се храни, нейното тегло намалява. Първоначалният бял цвят на какавидата се променя в жълтеникав, синкав и накрая външната й обвивка (кутикулата) потъмнява. Най-напред потъмняват сложните очи и главата, след това гърдите и най-после коремчето. Цветът на очите дава отражение върху цвета на капачето на килийката. По-тъмните капачета показват, че какавидите са по-възрастни (т. нар. зряло пило).

В края на метаморфозата какавидата линее за последен (шести) път и след като се освободи от кожицата си, преминава във фазата на напълно оформено насекомо (имаго), с което развитието приключва. С помощта на назъбените горни челюсти то прогризва капачето на килийката и излиза от нея. Кожиците от линеенето и пашкулчето остават залепени за стените и дъното на килийките, поради което те надебеляват и питите потъмняват. Пчелата-работничка се излюпва на 12-ия ден от запечатването на килийката, майката – на 8-ия, а търтеят – на 14-ия ден. Целият цикъл на развитие от снасянето на яйцето до излюпването на пчелата трае 21 дни, при майката – 16 дни, а при търтея – 24 дни, като са допустими отклонения от един ден по-рано или по-късно.

Яйцата, личинките и какавидите общо се наричат пило. Пилото бива открито (яйца и личинки) и запечатано (какавиди). През целия период на развитието пчелите поддържат около пилото постоянна температура около 35°С (от 32 до 36°С) и относителна влажност на въздуха от 40 до 80%. Те осигуряват и пресен въздух, тъй като при интензивните обменни процеси в организма па личинките и какавидите потребността от кислород значително нараства. Нарушаването на тези нормални условия води до смущения в развитието или до загиване на пилото.
Сподели в Google Plus

About KVK-BG

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар