Странджа ще бъде една индустриална зона за производство на странджански манов мед. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Манол Тодоров, пчелар от Странджа, във връзка с обявеното от министъра на земеделието и храните Десислава Танева решение за компенсаторни плащания за пчеларите, отглеждащи медоносни култури. Манол Тодоров уточни, че в България се произвеждат между 10 000-12 000 тона мед годишно. „Ръководството на МЗХ, с екип от Дирекция „Директни плащания и пазарна подкрепа“ ще помогне странджанския манов мед да стане защитено географско указание, дори имаме среща с тях”, заяви той. По думите му пчеларите ще запознаят МЗХ със своята аргументация за това. „Надяваме се в най-кратки срокове да запишем странджанския манов мед като защитено географско указание, защото при всички случаи това за Странджа е много важно”, заяви пчеларят. По думите му, странджанският манов мед ще се котира на много висока цена. „Пчеларите от Странджа рязко ще увеличат броя на пчелните семейства и след това и добивите на мед. Ако България произвежда около 10 000-11 000 тона мед годишно, само от Странджа може да се добавят поне още 50% от това количество. Странджа има големи резерви и ние ще направим всичко възможно това да се случи”, посочи Манол Тодоров. Той заяви, че младите фермери, които искат да се занимават с пчеларство също ще могат да се възползват от това. „Още през 2000 година пуснахме документите за защитено географско наименование. Движим се със скоростта на костенурка. Сега с регистрацията като защитено географско указание, ние ще успеем, защото имаме съдействието на министър Десислава Танева, което тя обяви на събора на странджанския манов мед”, допълни Манол Тодоров. Според него има голям интерес към меда от Страджа. „Непрекъснато търговците ни търсят и искат за износ такъв мед. Търсенето е в пъти по-голямо от предлагането”, каза Манол Тодоров.
http://www.bgfermer.bg/
Home
/
новини
/
Манол Тодоров, пчелар: Странджа ще бъде една индустриална зона за производство на манов мед
-
Blogger Comment
-
Facebook Comment
Абонамент за:
Коментари за публикацията
(
Atom
)
0 коментара :
Публикуване на коментар