Как пчелите събират смолисти материали и произвеждат прополис

Механизмът за събиране на смолистите вещества и производството на прополис подробно е описано от Meyer (1956). Появата и функционирането на рефлекс за търсене на източници и събиране на прополис се обуславя от лесно летливи ароматни компоненти (Терпенлактони), които се съдържат в залепващите вещества, които се отделят от пъпките на някои растения и които действат на рецепторните антени на пчелите. Пчелите привлечени от тези аромати обикновено са по-стари от 15 дни и не са голям брой (около 30 от едно пчелно семейство). Смолистите вещества пчелите се събират с устните си части (горни челюсти) и се издърпват на дълъг конец, докато се откъсне.

Едновременно с издърпването се отделят и секрети от мандибуларните жлези, които помагат при обработката на лепнещата смола. Отделеното парче смола, обогатено със секрет (прополис) се обработват с краката и се поставят в кошничките, в които се събира и цветен прашец.
Когато се връща в пчелното жилище пчелата не се освобождава сама от прополиса, а чака на стените на кошера други пчели, които използват прополис да я освободят от товара.
Една пчела на ден отлита да събира прополис 3-4 пъти, като многократно носи товар от около 10 mg, а общият дневен добив на пчелно семейство е около 1 грам. Според Поправко (1976), ако се приеме, че годишно има около 50 дни благоприятни за събиране на прополис тогава годишния добив на пчелно семейство е около 50грама, а толкави и са нуждите на едно пчелно семейство. Този прополис може да се увеличи до 250-500 грама, а дори и до 1 кг с поставяне на допълнителни мрежи за събиране на прополис в кошера.
Прополисът се събира предимно към края на лятото и през есента (когато няма нектар) и много рядко през пролетта. Тенденцията на различни видове и подвидове пчели да събират прополиса не е еднаква. Кавказката пчела събира най-големи количества от европейските подвидове, докато видовете пчели разпространени в Индия (Apis dorsata, Apis indica, apis florea) въобще не събират прополис.
Сподели в Google Plus

About KVK-BG

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар