Алтернативна борба с вароатозата

От http://pchelar.com/

Алтернативните начини за борба с акара могат да бъдат много ефективни
Тимол
Приложение в борбата с вароатозата:
Тимолът е естествена субстанция, вид етерично масло, която се съдържа в малки количества в някои видове мед. Въпреки това трябва да се използва след медосбора, тъй като може да повлияе на вкуса и мириса на меда. За разлика от органичните киселини тимолът и другите етерични масла са относително безвредни за човека. Основно от тази група се използва тимола - или като чист тимолов прах, или като смес от тимол и пудра захар 1:1. Той дава до 90-97% ефективност при оптимални условия. Прилага се при температура над 12°С в доза 10-15 g. При използването му от пчеларите има опасност да се прилага тимол, който не е съхраняван правилно - има червеникав цвят и вредно влияние върху пчелите.

Тимолът се прилага по два начина:
1. Тимолът се поставя в тензухена торбичка (10-15 грама на кошер) върху дъното на кошера за период – 25-30 дни. Той убива не само акарите, намиращи се върху пчелите, но и излюпващите се и тези, които са в пилото. Предимството му се състои в това, че не се натрупват остатъчни вещества в пчелните продукти.
2. Смес от равни части тимол и пудра захар се поръсва във всяко междурамие. Всеки кошер се третира с 20 – 30 гр. От сместа според силата на пчелното семейство.
Оксаловата киселина
Оксаловата киселина се среща в свободно състояние в листата на цвеклото и като калиев хидрогеноксалат в киселец и ревен. Действието и върху акара се състои в това, че намалява смукателните му способности и той умира от глад. Това е един евтин и ефективен метод за борба с вароатозата, който все още не намерил широко приложелие в България. Освен това този метод е разрешен за третиране и при отглеждането на пчелите по биологичен начин. Според някой немски източници ефективността му при борбата с акарите може да достигне до 99% (www.mellifera.de). Според изследвания, оксалова киселина напръскана върху пити е произвела смъртност на кърлеж от 82-99%. (http://www.biosecurity.govt.nz/pests-diseases/animals/varroa/paper/varroa-treatment-options.htm). Оксалова киселина в захарен сироп с накапване между питите показва смъртност от 89-97%.При работа с оксалова киселина е необходимо да се използват предпазни средства - очила, маска за лицето и гумени ръкавици.
Количество на оксаловата киселина при различните видове третирания:
1. Напръскване с пулверизатор - 30 гр ОК на 1 л. вода /доза-3-4 мл на всяка страна на пита, покрита с пчели - прилага се веднъж годишно когато няма пило.
Начин на дейстие – при облизване на пчелите една друга, активната субстанция попада в хемолимфата и от там попада в акарите като смучат. Защитни средства – очила, маска и ръкавици.
2. Накапване - 35 гр ОК на 1 кг захар +1 л. вода/5 мл на междурамие - прилага се веднъж годишно когато няма пило.
Начин на дейстие - при облизване на пчелите една друга активната субстанция попада в хемолимфата и от там попада в акарите. Защитни средства – ръкавици.
3. Изпаряване - чрез изпарител - 2-3 гр ОК на семейство/да не е меден, а от алуминии или стомана/ При липса на пило - веднъж, при пило - 4 пъти през 7 дни
Начин на действие - за разлика от предишните два метода този действа чрез контактно действие,оксаловите изпарения се разспостраняват из кошера и попадат върху акарите. Предполага се, че разяжда смучещия апарат на акара и той умира от глад. В действителност голямо падане на акари се наблюдава седмица след третирането.
Защитни мерки - очила, маска, ръкавици - задължителни за ползване. Изпарението вреди на бъбреците.
ПРЕПОРЪКИ ЗА ТРЕТИРАНЕ С ОКСАЛОВА КИСЕЛИНА ЧРЕЗ НАКАПВАНЕ, ВАЛИДНИ ЗА СРЕДНА ЕВРОПА:
Състав на разтвора: 35 г окс. киселина дихидрат в 1 л. захарен сироп 1:1
Количество на разтвора:
30 мл за слабо семейство, 40 мл за средно семейство, 50 мл за силно семейство
Това съответства на 5-6 мл за даданова рамка заета с пчели
Период на третирането: В отсъствие на пило (ноември - декември)
Забележки:
-да се накапва разтворът между рамките, директно върху пчелите
-да се третира с хладен разтвор
-при температура на околната среда по-висока от 0 С
-да се използва прясно направен разтвор или съхраняван при по-малко от 15 С не по-дълго от 6 месеца
-накапването с оксалова киселина може при определени условия да предизвика леко отслабване на семействата през пролетта
-по време на третирането да се носят ръкавици и очила
-приложението на оксалова киселина чрез пулверизация е по-добре понесена от пчелите (30 г окс. к-на дихидрат/л вода, 3-4 мл на лице на заета с пчели рамка)
източник: Френска пчела 01/2008
оксаловата киселина се използва само есента - ноември или декември при подходящо време и нещо много важно само 1 път при спазване на точна дозиравка. всяко отклонение от дозиравока и прилагане води до нежалани ефекти и до недобра борба с акара а после четем че оксаловата киселина не върши никаква работа...
оксаловата киселина се набавя от пчелите по естествен път и освен че парализира нервната система на акара тя има и едно друго свойство което не се отчита от много хора по причина че или незнаят или им все тая важното да третират пък каквото стане...
другото и свойство е че нарушава нормалното усвояване от организма на важните минерални вещества т.е. пролетта когато развитието на семейството е най-силно и се храни голямо количество пило не се дава оксалова киселина за да не се наруши изхраннаването на пилото и да доведе до умирането му или раждане на недоразвити пчели а всички знаем какви са последствията от това необходимото им количество оксалова киселина те си я набавят сами в безвредно количество не случайно из всяка книга пише че се третира само есента когато няма пило но не са обяснили защо не са третира пролетта.
Сподели в Google Plus

About KVK-BG

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар