КАК ДА СИ НАПРАВИМ 10-РАМКОВ КОШЕР СИСТЕМА "ЛАНГСТРОТ РУТ, ДАДАН БЛАТ, ФАРАР"



Когато започвах да се занимавам с пчеларство ми беше много трудно да намеря чертежи на кошери. Работих на принципа на пробите и грешките докато успея да си създам база данни за кошерите с които избрах да работя, а те са 10 рамков многокорпусен кошер (ЛР). За да мога да помогна на други начинаещи пчелари реших да направя кратко описание и чертежи.
Стойка на кошера
Избрах стойката да е от дървени гредички с размери 5/5 см, тъй като металните са много апетитни за определен кръг хора и правят големи бели за парче метал.
Необходимо е крачетата добре да се обработят  като се потопят в загрят безир и тогава да се боядисват. От долу е добре да се сложат някакви подложки. 

За по добро фиксиране на кошера на стойката, от двете страни и отзад съм сложил фиксиращи летвички с размери 20/20 мм:




 ДЪЛБОКО ДЪНО ЗА 10 – РАМКОВ КОШЕР
В началото на моята пчеларска практика използвах обикновено дъно. Лесно с прави, изисква малко материали, но когато реших, че ще събирам и прашец, то вече не ми вършеше работа. Започнах да търся вариант, който да е удобен и практичен и за подвижно пчеларство. След няколко експеримента се спрях на този вариант. Това е дъното, с което аз работя. Не претендирам, че е най-доброто.
Дълбокото дъно с вътрешен прашецоуловител има следния вид:


 Погледнато в разрез изглежда така:



 Сега ще разгледаме всеки един детайл поотделно:
1. Предна  дъска на дълбокото дъно




 Двата отвора са с размери 200/12 мм но тези размери съм ги избрал заради прашецоуловителите, които използвам. В зависимост от това какви са размерите на използваните от вас прашецоуловители можете да промените ширината на отворите. Отворите изработвам като в двата края пробия отвори, а след това оформям с прободен трион.
Отпред на тази дъска под двата отвора посредством панти се закрепват двете прилетни дъски. Чертеж за тях не съм дал, защото това са най-обикновени летвички с размери 400/45/15мм.
2 Странични дъски
 лява странична дъска

 Дясна странична дъска

 От вътрешната страна на предната и страничната дъски има канали по които се плъзгат двете табли.  Ширината на тези канали съм избрал 12мм заради инструментите, с които работя. Има и друг вариант  вариант, в който тези канали могат да се заменят с летвички. Тогава тези летвички се поставят така, че когато върху тях се сложат таблите да не запушат отворите на прелките.
 Двата жлеба са за закрепване на задната част на Дълбокото дъно,
3. Задна част








 Задната част се състои от три отделни елемента - горна летва, долна летва и вратичка. Долната и горната летви се закрепват в двата жлеба на страничните дъски, а вратичката посредством панта се закрепва към долната летва на задната част както е показано на схемата в сглобен вид. 
4. Табли
Табла с мрежест отвор за прашецоуловител
След като се сглобят отделните елементи, от предната и двете странични страни на таблата се фрезова на 10мм, както е показано на картинката по-долу. Друг вариант е каналите в предната и страничните части на корпус на дъното да се изработят с ширина не 12мм, както е показано на схемите, а с 22мм. Аз лично съм избрал първия вариант, заради инструментите, с които разполагам.
 Размера на отвора с мрежата се определя от размера на прашецоуловителя
Табла с мрежа









 И двата типа табли са с дебелина 20 мм. За да може спокойно да се плъзгат в каналите на страничните и предната дъски от трите страни обрязвам така, че дебелината да стане 10мм. Причините за използването на този вариант съм обяснил по-горе.
Добре е, ако имате необходимите инструменти и машини каналите, в които се плъзгат таблите по страничните дъски  да се направят така, че таблите да имат лек наклон напред. Това по-лесно може да стане при варианта с подлагане на летвички, но този вариант не е много удачен при подвижно пчеларство. Освен това при варианта с летвички външния размер на таблите е съответно 447 дължина, 372 мм  ширина и 15мм дебелина. Оставя се малко по-малък размера на таблата за да може да се компенсира евентуално раздуване на таблата. 
Това дъно е много удобно за събиране на прашец. Освен прашецоуловителя, трябва да се сложи и чекмедже, в което се събира прашеца. Чекмеджето се поставя  между двете табли и има следния вид:
Мрежата отдолу трябва да се ситна, за да не пада прашеца през нея. От задната страна може да се закрепи дръжка, за по-лесното издърпване на чекмеджето. Такива евтини дръжки могат да се намерят в магазините за мебелен обков.
Внимание!!!
Работата с дърводелски машини е опасна. Спазвайте стриктно правилата за работа с тези машини.

МРЕЖЕСТО ДЪНО ЗА 10 – РАМКОВ КОШЕР
Така изглежда мрежестото дъно в сглобен вид без да е поставена мрежата


А така изглежда с поставена мрежа


А ето и отделните елементи

Дясна странична част:

Лява част:
Предна част:


Задна летва:


Чекмедже:


Летвичките, за които се закрепя мрежата са с размери както следва: предната е с размери 1,5/1,5 см страничните са с размери 2,5/1,5 см
Тези отдолу служат за плъзгач на чекмеджето са с размери 1,5/2,5см и са само отстрани и в задната част. Отпред не е добре да се слага.
Задната за чекмеджето се слага така, че да не пречи на чекмеджето да се затваря докрай.

КОРПУСИ ЗА 10-РАМКОВ КОШЕР СИСЕМА ЛАНГСТРОТ РУТ
Това е корпус за многокорпусен кошер в сглобен вид:

 А това са чертежите на отделните елементи на корпуса:



 Отворът на предната страница на корпуса може да бъде и кръгъл. Не съм дал чертеж на прилетните дъсчици, защото те са най обикновени летвички с размери120/50/15мм.


ПЛОДНИК ЗА 10-РАМКОВ КОШЕР СИСЕМА ДАДАН БЛАТ
Това е плодник за 10 рамков кошер система ДАДАН БЛАТ в сглобен вид:


 А това са чертежите на отделните елементи на плодника:



 Отворът на предната страница на плодника може да бъде и кръгъл. И може да не е в средата. Не съм дал чертеж на прилетните дъсчици, защото те са най обикновени летвички с размери120/50/15мм.


МАГАЗИН ЗА 10-РАМКОВ КОШЕР СИСЕМА ДАДАН БЛАТ или КОРПУСИ СИСТЕМА ФАРАР
Това е магазин за 10 рамков кошер система ДАДАНБЛАТ в сглобен вид:


 А това са чертежите на отделните елементи на магазина:


От долната страна на корпусите, плодника или магазините се закрепват фиксиращи летвички :

 
Тези летвички освен, че фиксират корпусите, предпазват и от влизане на вода. Някой ги наричат четката на слабия майстор, но аз не съм съвсем съгласен с това мнение. Освен, че прикриват неточностите при сглобяване на корпуса, тези летвички фиксират корпусите един към друг и не им позволяват лесно да се разместят, а това е много важно при подвижно пчеларство.
Подкапачна табла
Много колеги не я използват. Вместо нея поставят платно. На мен лично ми е по-удобно да работя с табла.

Отделните дъски се слепват челно, оформят се външните размери на таблата, след това се оформя и жлеба за сглобката. Дебелината на таблата е 15мм


 Това са чертежи на отделните елементи на таблата - рамка на таблата (странични летви) и табла. Поставил съм я в рамка, за да не се получава измятане на таблата. При така дадените размери ще се получи малка хлабина, между вътрешната табла и рамката, която е технологична и се оставя с цел, ако таблата се раздуе от влагата да има къде да се поеме това разширение, без да се повреди или изметне цялата сглобка. В таблата се изрязва отвор за хранилката, както е показано в сборния чертеж на първата схема. Освен това вътрешната табла е с 5мм по тънка от външната. Тази празна част от оставям от долната страна на таблата, т.е. Откъм гнездото. Това е така за да може по- лесно да се поставят питките през зимата.

Милерова хранилка
Вместо табла можете да използвате милерова хранилка.
Тя има следният вид:


Четирите странични летви са с дебелина 2см. Вътрешните стени на хранилката е добре да се облицоват с пластмаса с дебелина 2-3мм. Долната част е изцяло от пластмаса. 
Може вместо пластмаса да се използва и фазер, но тогава трябва да се импрегнира подходящо. Най добре е с восък.
За капак на хранилката е добре да е от стъкло. Добре е стъклото да е на три части и да се отваря само която част е необходима. Мястото на отвора за пчелите по принцип го правя на 20см от предната стена, но съм виждал и други варианти. В някои случаи е изместен по- напред, а в други е в средата. Това е причината да не съм дал точно мястото му.
Пластмасовата лента на последния чертеж представлява ограничителя в частта на хранилката в частта и за сироп. Поставям я наклонена, но може да се постави и изправена. Пролуката е добре да е по-голяма, за да може след като вземат сиропа пчелите да преминават през нея и да почистват хранилката. 

 Капак.

 Вътрешните летвички, чиято долна част е закрепена на 60 мм от таблата на капака служат за опора. добре е освен да се заковат и да се залепят за страничните дъски на капака. Разстоянието е 60 мм за да може спокойно да се постави хранилката.

А ето и капака с таблата:

Върху таблата е добре да се постави фибран или стиропор. Така ще се предпази кошера от лятното слънце или зимния студ. Някои колеги поставят велпапе което също е добър вариант.
  
 Отгоре се поставя ламарина. Най практично е да се използват печатни плаки. Те са от алуминий и много лесно се работи с тях. Можете да си ги закупите от всяка една печатница. Тези плаки са за еднократна употреба и след използването им отиват за скрап, така че цената им излиза около лев за бройка.

 Това е капака с поставена ламарина.

Така кошера вече е готов 
Така изглежда един многокорпусен кошер:



А сега да сложим таблата с хранилката:


А сега и капака:


Даданблатовия  кошер изглежда така


Нека да прибавим таблата с хранилката:


А сега и капака:


И кошера е готов.
Остава само да го заредим с рамки.
Ето и чертежа на рамките:
РАМКИ ЗА МНОГОКОРПУСЕН КОШЕР:

 Като разлиствах една много стара пчеларска книга видя, че размерите на рамките за ЛР кошер са малко по-различни. Разликата е в ширината на рамката. За разлика от тези дето се предлагат в магазините тук ширината на летвите е не 25мм, а 27,5, а уширената част е 37,5мм вместо 36мм. Така дадените размери предполагат по-дълбоки килийки и си мислих, че майката няма да може да снася в тях. Един мой приятел обаче вече няколко години работи с такива рамки и всичко е нормално.Затова ето и чертеж и на тези рамки.

ПЛОДНИКОВИ РАМКИ ДАДАНБЛАТ 

Магазинна рамка:

Това е всичко за 10 рамковия  кошер с дълбоко дъно.

 Внимание!!!
Работата с дърводелски машини е опасна. Спазвайте стриктно правилата за работа с тези машини. Аз лично вече бера плодовете на миг невнимание. 




Сподели в Google Plus

About KVK-BG

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коментара :

Публикуване на коментар